MTA Nyelvtudományi Intézet Finnugor és nyelvtörténeti osztály

Department of Finno-Ugric and Historical Lingustics, RIL HAS

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home Pályázatok / Competitions Befejezett / Completed OTKA T 048309: Permi nyelvészeti adatbázisok

OTKA T 048309: Permi nyelvészeti adatbázisok

E-mail Nyomtatás PDF

A projekt/pályázat vezető kutatója: Csúcs Sándor

A jelen pályázatban szereplő résztvevő: Fejes László

Kutatási idő ráfordítása (%): Csúcs 50 %, Fejes 100 %

Projekt címe: Permi nyelvészeti adatbázisok

OTKA száma: T 048309

Kezdő év: 2005

Záró év: 2008

 

 

1. Uráli és permi etimológiai adatbázis (UPEDb)

Az uráli nyelvek etimológiailag közös szókincsét tartalmazó adatbázis (UEDb) OTKA támogatással elkészült A kutatás, illetve a használat során kiderült, hogy célszerű lenne kiegészítése más szerzők által rekonstruált alapnyelvi alakokkal, továbbá a német nyelvű alapjelentések angol, orosz, finn és magyar fordításával. Szükséges az újabb etimológiai szakirodalom kicédulázására és bedolgozására, valamint további felhasználói programok készítésére.
Elkészült az őspermi (őspermi = a mai votják és zürjén nyelv közös őse) etimológiák jegyzéke. Szeretnénk ezt az anyagot is adatbázissá alakítani és hozzákapcsolni az UEDb-hez.

2. Morfológiai elemzők

A morfológiai elemző feladata, hogy adott szóalakokat morfológiailag jellemezni tudjon. Segítségével nagy mennyiségű morfológiailag elemzett szöveg hozható létre, és ezek alapján a vizsgált nyelv morfológiai és szintaktikai kutatása előtt hatalmas lehetőségek nyílnak meg. Ilyen jellegű adatbázisok "kis" (veszélyeztetett) nyelvekre még alig készültek. A komi (zürjén) morfológiai elemző már korábban elkészült, de kiegészítésre és bővítésre szorul. Az udmurt (votják) elemző elkészítésére jelen kutatás keretében kerülne sor.

3. Udmurt nyelvjárási atlasz

Az udmurt nyelvjárások kutatásában az utóbbi évtizedekben fontos eredmények születtek. A mai napig nem készült azonban udmurt nyelvjárási atlasz. V. K. Kelmakov közel négyszáz kérdésből álló kérdőíve segítségével minden évben minden udmurt szakos hallgató a lakóhelyén gyűjtést végez. Az utóbbi évtizedek során olyan mennyiségű adat gyűlt össze, hogy ezek alapján már elkészíthető a számítógépes udmurt nyelvjárási atlasz.

Módosítás dátuma: 2010. július 15. csütörtök, 12:56