MTA Nyelvtudományi Intézet Finnugor és nyelvtörténeti osztály

Department of Finno-Ugric and Historical Lingustics, RIL HAS

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A Schmidt Éva Könyvtár

E-mail Nyomtatás PDF

Schmidt Éva finnugor néprajzkutató és nyelvész (1948&150;2002) a MTA Néprajzi Kutatóintézetének kiküldött munkatársaként több mint egy évtizedig dolgozott a belojarszkiji folklórarchívumban. (Letölthető Schmidt Éva nekrológja és műveinek bibliográfiája, Csepregi Márta cikke és összeállítása Néprajzi Hírek 2003-as, 32. számából).

A kutató halála után a gyűjtések másolatát tartalmazó audio- és videokazetták nem kevés adminisztratív bonyodalom után a MTA Nyelvtudományi Intézetébe kerültek megőrzésre. Amint ismeretes, halála előtt a munkahelyéhez írt végrendeletében Schmidt Éva ezt az anyagot húsz évre zárolta, vagyis kutatható és publikálható csak 2022 után lesz. Ezért a hátralevő években e gyűjtésekkel kizárólag állagmegóvás céljából lehet foglalkozni. A Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásának köszönhetően a digitalizálásra még a 2007-es évben sor kerül.

Ugyanakkor Schmidt Éva életművének az a része, amely 1991 előtt keletkezett, nem tartozik a titkosított hagyatékhoz. Ezért a MTA Nyelvtudományi Intézetének Finnugor osztálya fő céljának tekinti, hogy elérhetővé tegye azokat az munkáit, amelyek kéziratban maradtak, külföldön jelentek meg, esetleg más okból ismeretlenek még a szűkebb szakma előtt is.

A Schmidt Éva Könyvtár elnevezésű sorozat 2005-ben indult (NKA támogatással), nyitó kötete (Jelentések Szibériából) azon beszámolók anyagából készült, amelyet a kutató a munkahelye számára évente elküldött. A második kötet (Nyelv, nyelvjárás, írásbeliség, irodalom - 2006, ugyancsak a NKA támogatásával) Schmidt Éva finnugor szakos disszertációja és az ugyancsak a hetvenes évek elején született hanti versfordítások (nyersfordítások) kiadása. A harmadik kötet (2007) a hetvenes évek második felében Debrecenben írt serkáli nyelvtanának kiadása lesz - kiegészítve e nyelvleírás tudománytörténeti feldolgozásával, illetve kritikájával.

Megjelent:

 

 

 

 

Csepregi Mártának ezúton is köszönjük, hogy hozzájárult a nekrológ és a bibliográfia honlapunkon való publikálásához.

Módosítás dátuma: 2009. február 02. hétfő, 22:49